Un desert delicios si usor de preparat, banana bread cu cacao este genul de prajitura care te cucereste de la prima degustare. Checul de banane poate fi preparat rapid si cu lejeritate, ingredientele pot fi adaptate sau modificate in functie de preferinte, rezultatul fiind un desert foarte gustos, cu o crusta aromata si miez fraged, aproape insiropat.
Originara din America de Nord, unde a fost preparata prima oara la inceputul anilor '30, reteta de banana bread a devenit un adevarat trend in ultima vreme. Pe mine m-a incantat de la prima intalnire si m-a facut curioasa. Am incercat mai multe variante de retete, pana cand am putut sa ma declar multumita de rezultat. Banana bread nu este doar usor de preparat, ci poate fi personalizata in functie de preferintele tale. Pentru mine, varianta aceasta, cu cacao, este cea mai gustoasa. Insa tu poti sa o asezonezi cu ingredientele tale preferate. Iata reteta acestui desert aromat, banana bread!
Timp de preparare: 15-20 minute
Timp de coacere: 50 minute
INGREDIENTE BANANA BREAD:
- 400 g faina
- 150 ml lapte
- 150 g zahar brun
- 150 g zahar pudra
- 150 g unt moale (sau ulei)
- 150 g fructe confiate sau deshidratate (coaja de portocala confiata, merisoare, curmale, stafide, cocos, alune de padure sau altele, dupa preferinta)
- 100 g nuci curatate
- 50 g cacao pudra
- 50 ml coniac sau rom de calitate
- 4 banane foarte coapte
- 1 portocala (bio)
- coaja rasa de lamaie (bio), proaspata sau caramelizata
- 1 baton de vanilie sau esenta de vanilie
- 1 plic de praf de copt
- o lingura de miere
- un praf de sare
MOD DE PREPARARE BANANA BREAD:
COMPOZITIE
Nucile curatate se pun intr-o tigaie si se prajesc usor in cuptor, pentru potentarea aromei. In cele cateva minute in care tii nucile la cuptor, poti sa te ocupi de urmatoarea etapa.
Fructele confiate preferate (eu am ales sa folosesc coaja de portocala bio confiata, merisoare, cateva curmale taiate marunt, cateva stafide, alune de padure sfaramate - dar tu poti sa fii creativa si sa incluzi si alte fructe preferate confiate, cum ar fi mango, ananas, cocos), se pun intr-un caston si se lasa la inmuiat, impreuna cu coniacul. Peste ele am stors si sucul din jumatate de portocala si am adaugat coaja proaspata, rasa, de la o lamaie bio. Nu uita sa scoti nucile din cuptor si sa le lasi la racit.
Pune bananele curatate de coaja si sfaramate usor intr-un blender si adauga peste ele laptele rece si o lingura de miere. Se amesteca pana cand obtinem o textura fina si lichida. Este recomandat sa folosesti banane cat mai coapte.
Intr-un castron incapator se freaca untul cu zaharul brun si vanilia, apoi se adauga cele doua oua si un praf de sare. Peste aceasta compozitie se toarna crema de banane cu lapte si se amesteca cu mixerul.
Se cerne faina si se amesteca cu cacao si cu praful de copt, apoi se adauga treptat peste compozitie, in timp ce se amesteca cu mixerul, pentru a nu face cocoloase, pana se obtine o textura cremoasa si fluida. Acum este timpul sa adaugi nucile prajite si taiate mare cu cutitul, precum si fructele confiate, cu tot cu coniacul si sa le amesteci pe toate cu o lingura.
Compozitia se toarna in mod egal in doua tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt si se baga in cuptor la 180 de grade, unde se lasa timp de 50 de minute.
Cand s-a scurs timpul, se incearca cu o scobitoare si, daca iese uscata, inseamna cu sunt gata. Se scot din tavi se se lasa la racit, ca sa nu transpire, pe un tocator de lemn sau pe un gratar.
In timp ce se racesc, poti pregati glazura.
GLAZURA
Intr-un castron, se pune zaharul pudra si coaja proaspat rasa de lamaie sau portocala. Se stoarce cealalta jumatate de portocala si sucul se adauga treptat peste zahar, in timp ce se amesteca cu o lingura, pana cand glazura devine usor lichida. Este posibil sa nu fie nevoie sa folosesti tot sucul de portocala.
Cand banana bread s-a racit suficient si este doar calduta, poti sa intinzi glazura in partea de sus, cu o pensula, si apoi sa o lasi sa se raceasca. Eu am ales sa pun glazura doar pe un singur chec, pentru ca imi place la fel de mult varianta cu mai putin zahar.
Dupa ce banana bread s-a racit, poti sa o tai felii si sa o savurezi. Pofta buna!
Astept sa imi spui intr-un comentariu parerea ta despre aceasta reteta de banana bread cu cacao!
Foto: Anilu Blog