Lansată în 2014, cu o investiţie de doar 2000 de euro într-un shop online şi un mic stoc de produse, ANILU a devenit în doar câţiva ani una dintre mărcile româneşti apreciate nu doar în ţară, ci în întreaga lume. Astfel, ia tradiţională românească ANILU a ajuns să fie purtată cu mândrie atât de românce, cât şi de femei care până atunci nu ştiau că această bijuterie există. “Mi-aş dori ca femeile din toată lumea să aibă cel puţin o ie românească în garderobă”, spune creatoarea brandului, care promite că nu se va opri aici.
Cum s-a transformat pasiunea pentru modă şi broderii tradiţionale într-un business?
M-am născut în Tîrgu Jiu şi acolo mi-am petrecut cea mai mare parte a copilariei. În micul orăşel unde marele sculptor Constantin Brâncuşi a lăsat cea mai frumoasă moştenire, si in satul gorjenesc, locul magic unde aproape fiecare bunică, mamă sau fiică ştie să coase o ie traditionala. Am crescut cu fascinaţia pentru broderiile desăvârşite şi semnele cusute cu măiestrie, însă abia mult mai târziu am reuşit să înţeleg cu adevărat ce înseamnă o IE. Ce moştenire poartă întipărită pe pânză, ce poveste dezvăluie fiecare motiv tradiţional, ce dorinţe tainice sunt ţesute cu fiecare împunsătură de ac.
Totuşi te-ai pregatit pentru o altă meserie, cea de jurnalist. Ce te-a determinat să alegi drumul antreprenoriatului?
La 18 ani, când am venit în Bucureşti, aveam un alt vis, ce m-a purtat spre mass-media. Am făcut facultatea de jurnalism şi am lucrat în televiziune şi în presa scrisă timp de opt ani. Când am simţit că îmi doresc o schimbare, că vreau să fac ceva mai mult, m-am întors acasă, în locul copilariei. Acolo, am regăsit ceva ce păstrasem mereu în suflet: dragostea pentru frumuseţea desăvârşită a iei româneşti. Şi dorinţa ca fiecare româncă să aibă o ie tradiţională autentică, să-i decopere misterul, să-i înţeleagă povestea şi să o poarte cu mândrie.
Care a fost cea mai dificilă etapă pe care ai traversat-o până acum?
Dacă ar fi să încep acum de la zero, nu sunt sigură că aş mai avea aceeaşi inconştienţă şi energie. Pentru că fiecare zi este o provocare. De la idee, la echipă şi până la produsul finit, fiecare etapă de producţie este importantă. Şi, desigur, clientul este cel care decide dacă i-ai satisfăcut nevoile şi dacă a primit ceea ce şi-a dorit. Fiecare femeie este diferită, însă toate visăm să îmbrăcăm piesa vestimentară perfectă, de aceea am pus la dispozitia clientelor conceptul de croitorie la commandă, prin care pot comanda şi personaliza produsul vestimentar cu dimensiunile şi specificaţiile dorite. Pentru că cererea pentru piese unicat sau personalizate a fost tot mai mare, am îndrăznit să investesc şi într-un alt vis al meu: o colecţie de rochii de mireasa şi rochii de ocazie, ce pot fi realizate la comandă şi care au avut un succes neaşteptat.
Ia românească a revenit în modă, care este cererea pentru piese vestimentare handmade?
Mă bucur că tot mai multe românce aleg să păstreze tradiţia şi să îmbrace cu mândrie o ie autentică, atât la o ţinută casual sau office, cât şi la evenimente speciale, atunci când îşi doresc să fie elegante şi admirate. Din păcate, există şi destul de multe doamne care preferă să cumpere acele bluze tip ie fabricate în China şi India, fără nicio valoare. Acestea nu pot fi comparate cu ia tradiţională lucrată manual, pentru care este nevoie de timp şi multă pricepere ca să fie creată. Mai mult decât o moştenire culturală şi o piesă tradiţională de îmbrăcăminte, ia românească este o bijuterie vestimentară, care merită să fie recunoscută şi apreciată atât naţional, cât şi internaţional. Depinde de fiecare dintre noi să o promovăm şi să îi oferim statutul pe care îl merită.
Cum este văzută ia românească în străinătate?
Spre surpinderea mea, nu doar româncele de peste hotare sunt dornice să îmbrace o ie, ci şi multe femei care au alte naţionalităţi şi au descoperit iile româneşti pentru prima dată in magazinul online ANILU. Fascinaţia pentru broderiile tradiţionale lucrate manual nu ţine cont de graniţe, obiceiuri, religie sau moştenire culturală, ia noastră românească este purtată de cliente din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, din Singapore, Hong Kong, Australia sau Statele Unite.
La ce ţinute putem să îmbrăcăm o ie tradiţională?
Este simplu să porţi ia tradiţională! Tot ce trebuie să faci este să o adaptezi stilului tău şi să o integrezi firesc între celelalte articole din garderoba ta, fără să o priveşti ca o piesă vestimentară care cere un styling deosebit sau o ocazie specială. Pentru că, prin unicitatea şi frumuseţea inegalabilă a broderiilor cusute manual cu artă si talent, ia românească este deopotrivă actuală şi versatilă.
Astept sa imi spui intr-un comentariu parerea ta despre aceasta poveste!
Foto: Anilu.ro