“Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe... Şi merită să încerci să faci totul, în speranţa că vei putea odată să intri în împărăţia sferelor celor înalte”. Constantin Brâncuşi

 

Ie romaneasca Magie Anilu

 

Zilele trecute am făcut ordine în bibliotecă. Acolo, între agende vechi, carţi şi documente stătea ea: o fată zâmbitoare, într-o fotografie pe care am primit-o la un eveniment, în urmă cu şapte ani, în vremea când lucram ca redactor la o revistă glossy. Avem acelaşi surâs şi încă aceeaşi încredere că putem schimba lumea. Îmi amintesc de parcă a fost ieri: toţi invitaţii din presă au fost rugaţi să scrie pe o hârtie ce ar vrea să fie peste cinci ani. La plecare, am primit ca amintire o fotografie de la eveniment, pe care era imprimată dorinţa. Am râs atunci, amuzată de idee. Oare chiar avea să se întâmple? Am râs din nou acum, când am văzut mesajul: „Să am propria afacere!”. Se întâmplase... Exact cinci ani mai târziu, am decis să schimb jobul din mass-media pentru visul de a deveni antreprenor.

M-am născut în Tîrgu Jiu şi acolo mi-am petrecut cea mai mare parte a copilariei. În micul orăşel unde marele sculptor Constantin Brâncuşi a lăsat cea mai frumoasă moştenire, si in satul gorjenesc, locul magic unde aproape fiecare bunică, mamă sau fiică ştie să coase o ie românească. Am crescut cu fascinaţia pentru broderiile desăvârşite şi semnele cusute cu măiestrie, însă abia mult mai târziu am reuşit să înţeleg cu adevărat ce înseamnă o IE. Ce moştenire poartă întipărită pe pânză, ce poveste dezvăluie fiecare motiv tradiţional, ce dorinţe tainice sunt ţesute cu fiecare împunsătură de ac.

 

Ie romaneasca traditionala Matase aramie Anilu

 

Dar, la 19 ani aveam un alt vis, ce m-a purtat spre mass-media. Când am simţit că îmi doresc o schimbare, m-am întors acasă, în locul copilariei. Acolo, am regăsit ceva ce păstrasem mereu în suflet: dragostea pentru frumuseţea desăvârşită a iei româneşti. Şi dorinţa ca fiecare româncă să aibă o ie tradiţională autentică, să-i decopere misterul, să-i înţeleagă povestea şi să o poarte cu mândrie.

Aşa a luat naştere magazinul online www.anilu.ro! Un vis frumos, cu zeci modele deosebite de ii tradiţionale româneşti, brodate exact ca odinioară, cu dragoste, migală şi talent. Un spaţiu virtual de unde fiecare femeie îşi poate alege ia tradiţională preferată, care să îi spună povestea. Un proiect de suflet. Toate iile tradiţionale Anilu sunt speciale. Unele impresionează prin broderiile bogate şi aduc la viaţă modele vechi culese de pe ii româneşti de zeci de ani şi cusute aşa cum o făceau pe vremuri bunicile sau străbunicile noastre. Altele cuceresc prin broderiile florale încântătoare sau prin rafinamentul cusăturilor lucrate cu fir de mătase sau cu şabace. Alături de iile româneşti autentice brodate manual, am creat şi alte piese vestimentare deosebite: rochii brodate manual, pardesie din lână 100% cu broderie tradiţională, ii pentru copii şi costumaşe de botez sau ii pictate manual.

 

Rochie traditionala brodata manual Flori salbatice Anilu

 

Mai mult decât o mostenire culturală şi o piesă tradiţională de îmbrăcăminte, ia românească este şi o bijuterie vestimentară ce poate să strălucească în ţinutele femeii moderne şi îndrăgostite de frumos. Mă bucur că tot mai multe românce aleg să păstreze tradiţia şi să îmbrace cu mândrie o ie autentică, atât la o ţinută casual sau office, cât şi la evenimente speciale, atunci când îşi doresc să fie elegante şi admirate. Este simplu să porţi ia tradiţională! Tot ce trebuie să faci este să o adaptezi stilului tău şi să o integrezi firesc între celelalte articole din garderoba ta, fără să o priveşti ca o piesă vestimentară care cere un styling special. Pentru că, prin unicitatea şi frumuseţea inegalabilă a broderiilor cusute manual cu artă si talent, ia românească este deopotrivă actuală şi versatilă.

 

Ie romaneasca motivul Cucuteni Anilu

 

Mi-aş dori ca, atât româncele, cât şi femei din lumea întreagă să se îndrăgostească de ia noastră şi să-i poarte mai departe povestea. Mai ales că frumuseţea iei româneşti a devenit deja un trend în modă şi un "must have" în garderoba fashionistelor de peste hotare, fascinând deoportivă vedete precum Adele, Sophia Loren, Kate Moss, Jennifer Garner sau nume sonore din industria modei, ca Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Jean Paul Gaultier, Tom Ford sau Carolina Herrera. De aceea, iile tradiţionale Anilu sunt prezentate într-o abordare actuală, cu un styling care include piese vestimentare moderne, în rezonanţă cu tendinţele modei internaţionale. În acest fel, îmi doresc să ofer o perspectivă nouă de abordare a iei în vestimentaţie, atât pentru iubitorii tradiţiilor populare, cât şi tinerelor care îşi doresc o piesă vestimentară deosebită, care să le pună în valoare stilul personal.

Fiecare ie tradiţională are povestea ei, cusută cu dragoste, artă şi minuţiozitate, în semnele tainice ale broderiei. Ia mea aş vrea să vorbească despre iubire, sensibilitate şi pasiune. Ia ta ce poveste spune?

 

Ie romaneasca traditionala Trandafirul mov Anilu

 

Ie romaneasca Trandafiri rosii Anilu

 

Ie romaneasca Cicoare Anilu

 

Ie romaneasca Frunza de Stejar Anilu 2

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să îmi laşi un comentariu!

 

Foto: www.anilu.ro

Blog Anilu