Varietatea culorilor si modelelor cusute pe iile romanesti ar putea sa te puna in incurcatura, atunci cand vrei sa iti alegi ia potrivita. De aceea, e bine sa stii ca, atat modelul de broderie, cat si culorile cu care sunt faurite cusaturile iei au o semnificatie aparte. Nimic nu era lasat la voia intamplarii, in procesul de creatie al unei ii traditionale. Fiecare femeie isi alegea cu grija culorile si simbolurile tainice, astfel incat sa puna in valoare si sa poarte cat mai departe esenta mesajului ce avea sa fie transpus in modelul broderiei.
In semnele cusute ale iei romanesti stateau intiparite nazuintele, dorintele si viata celei ce ii dadea nastere. Astfel, erau reprezentate motivele inspirate din natura (flori, frunzulite, copaci, ramurele, vita de vie, trifoiul), astrii (soarele, luna sau stelele), indeletnicirile (roata, pestele, spicul), obiceiurile (arcada, crucea, clepsidra) sau etapele vietii (nasterea, nunta), prin forme geometrice menite sa spuna povestea creatiei: romburi, cercuri, spirale s.a. Culorile erau alese in functie de varsta, statutul social si de zona geografica, pentru a da viata simbolurilor cusute cu maiestrie pe ia romaneasca.
Asadar, ce semnificatie au culorile broderiei cu care este decorata ia romaneasca? Iata cateva informatii care ar putea sa iti fie utile atunci cand iti alegi ia potrivita!
ROSU
Rosul simbolizeaza viata, dragostea, pasiunea, focul. De aceea, iile traditionale brodate cu aceasta culoare erau destinate sa fie purtate mai ales de femeile tinere, casatorite de putin timp. Energia si caldura degajate de culoarea rosie, precum focul, erau menite sa semnifice puterea datatoare de viata, vitalitatea si iubirea. Broderiile cusute cu rosu sunt probabil cel mai des intalnite, fiind caracteristice iilor din Vrancea (rosu aprins), dar raspandite si in alte zone, precum Arges, Valcea (rosu inchis si visiniu) sau Vlasca (rosu cald, ocru). Aceasta culoare este asociata cu motive geometrice, precum coarnele berbecului, creasta cocosului sau cu motive florale, precum trandafirul rosu.
ALBASTRU
Spre deosebire de tinerele sotii, care purtau ii de culoare rosie, femeile care au devenit mame se imbracau mai ales cu ii cusute cu albastru. Predominanta in Muntenia, aceasta culoare simbolizeaza apa, energia creatoare si este reprezentata prin forme geometrice precum spirala si cercul. Prin forta linistitoare, nuantele de albastru precum si cele de argintiu transmit energie spirituala, profunzime, stabilitate si speranta celei ce poarta aceasta broderie.
GALBEN
Energia solara, bucuria si caldura sunt redate prin aceasta culoare, un simbol al bogatiei pamantului si rodniciei, al astrului datator de viata si al spicelor aurii. Iile traditionale brodate cu galben erau imbracate in special de fetele tinere, nemaritate, care purtau cu mandrie broderiile vesele in culori aprinse, duminica, la hora din sat. Culorile calde, de auriu si ocru, erau cel mai des intalnite in zona de sud a tarii si erau reprezentate prin semne geometrice sub forma de spic, spirala sau cerc.
VERDE
Prospetimea si vitalitatea sunt reprezentate de aceasta culoare a naturii, un simbol al tineretii, veseliei si al primaverii. Poate tocmai de aceea, iile cusute cu verde crud sunt cel mai ades purtate de copile, in combinatie cu nuante pastelate de galben pai, bleu, roz sau lila. Verdele smarald sau muschi este insa mai des intalnit in zona Moldovei, in combinatie cu alte culori vii, precum portocaliul, rosul aprins sau albastrul intens, specifice broderiilor florale sau geometrice purtate de fetele numai bune de maritat.
PORTOCALIU
O culoare vibranta, fierbinte, sanatoasa, portocaliul simbolizeaza energia, vitalitatea, aventura si o stare buna de sanatate. IIle brodate cu aceasta culoare erau imbracate cu mandrie de fetele tinere, aflate in cautarea unui sot printre flacaii chipesi din sat. Tineretea si vitalitatea lor era ilustrata in maiestria simbolurilor cusute, cu culori vii si ornamente bogate, menite sa inspire energie si capteze atentia.
VIOLET
Violetul este culoarea ascultarii, a supunerii, un simbol al toamnei si rodniciei pamantului, intalnita mai ales pe broderia iilor din Salaj sau Tara Oasului. Tonurile mai inchise erau purtate de femeile varstnice, alaturi de visiniu, caramiziu sau maro, in timp ce nuantele deschise, de lila sau mov apareau in combinatie cu alte culori pastelate, pe iile fetitelor sau tinerelor necasatorite.
ALB
Un simbol al puritatii si inocentei, albul este specific broderiilor purtate de tinerele neprihanite, fecioare. Totusi, aceasta broderie este mai des intalnita, fie in combinatie cu alte culori deschise, precum bej, galben sau crem, fie alaturi de culori vii, precum rosu sau albastru. Femeile care prefera iile cu broderie alba sunt caracterizate de optimism, bunatate, blandete si spirit nobil.
NEGRU
Pe vremuri, broderiile cusute cu fir negru, albastru inchis sau maro erau purtate de femeile in varsta si cu un anumit statut social, ca simbol al sobrietatii, incelepciunii si decentei. Acest tip de broderie era specific iilor cusute din zona Banatului, unde exista o predilectie catre culorile sobre: brun, visiniu, negru, verde inchis. Totusi, cu timpul, motivele brodate cu negru au inceput sa fie prezente si in vestimentatia femeilor mai tinere, uneori in combinatie cu rosu, galben sau portocaliu. Un simbol al elegantei, simplitatii si cinstei, broderia lucrata cu fir negru este tot mai mult preferata de femeile care isi doresc o ie traditionala adecvata unor evenimente speciale.
APLICATIILE PRETIOASE
De-a lungul timpului, broderiile iilor au evoluat si s-au imbogatit cu fire metalice aurii sau argintii, fluturi (paiete), margele, matase sau alte aplicatii pretioase, fiind purtate in zilele de sarbatoare sau zi de zi, de catre femeile instarite. Combinatiile de culori au devenit tot mai variate, in special pentru iile brodate cu modele complexe, destinate sa fie imbracate la ocazii speciale. De aceea, atunci cand iti alegi ia, este important sa te reprezinte, sa iti puna in valoare personalitatea si sa fie adecvata momentului in care o vei imbraca.
Tie ce culoare de broderie ti se potriveste?
Daca ti-a placut articolul, astept sa imi lasi un comentariu si sa imi spui parerea ta!
Foto: www.anilu.ro
Irenelamb
posted on duminică, 24 martie 2019 10:37:54 Europe/Warsawa little about me: https://about.me/iren